Front-end development?


Frontend development. Een breed begrip, wat binnen de IT ontzettend belangrijk is. Wat houdt het precies in en wat kan je er mee? In deze blog nemen we deze sector en functie onder de loep en geven we antwoord op al jouw vragen. Benieuwd naar andere IT-functies? Neem dan vooral een kijkje bij een van onze andere blogs!

Wat is frontend development?

Frontend is het deel van een website of app dat voor een gebruiker zichtbaar is. De naam zegt het al: het is eigenlijk de voorkant. Het wordt ook wel user interface (UI) of gebruikersinterface genoemd. Als je bijvoorbeeld een app of een webshop hebt waarbij je producten kunt aanschaffen, dan is de frontend het gedeelte waar de bezoekers de producten op de site of in de app zien staan. De database/CRM, met daarin alle gegevens van de producten en de klanten, hoort daar dus niet bij.

Dit zijn de belangrijkste technologieën:

HTML

Dit bepaalt de structuur van de website zoals bijvoorbeeld de headers, de afbeeldingen en de paragrafen.

CSS

Dit bepaalt hoe de HTML eruit komt te zien. Dus het gaat echt om de stijl dat bestaat onder andere uit het lettertype, de kleur en de grootte.

Javascript

Dit bepaalt hoe events op de site worden afgehandeld. Bijvoorbeeld de vervolgactie als er op een knop wordt gedrukt. Javascript stuurt, kort gezegd, alle de data van- en naar de backend.

De drie meest gebruikte JavaScript frameworks zijn Angular, Vue en React.

Wat doet een frontender?

Een frontend developer, ook wel een frontend programmeur of front-end ontwikkelaar genoemd, zorgt ervoor dat de website er goed uitziet en werkt met de hoogst mogelijke resolutie op verschillende devices, besturingssystemen en browsers. Tegelijkertijd houdt hij ook rekening met de gebruiksvriendelijkheid, de laadtijd van de website en de vindbaarheid in zoekmachines. Frontend developers gebruiken voornamelijk de programmeertalen HTML en Javascript en de opmaakelementen van CSS. Kort gezegd is een frontend developer dus bezig met het ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van het gedeelte van de website wat zichtbaar is voor bezoekers. 

Dagelijkse werkzaamheden

  • Websites en applicaties ontwikkelen in HTML, Javascript en CSS;
  • Verbeteren van webpagina’s en landingspagina’s;
  • Optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid;
  • Technisch uitwerken van designs;
  • Verbinding maken tussen techniek en design.

Waarom zou je het doen?

Frontend developers zijn zeer gewild waardoor het makkelijker is om een geschikte baan te vinden.  Hierdoor zijn het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak aantrekkelijk. Daarnaast is het leuk en creatief werk en is er een goede work-life balance. Het werk zelf is een mooie combinatie van IT en User Experience. Mocht je dus graag direct resultaat willen zien van wat je doet, en wil je constant blijven door ontwikkelen? Dan is een functie als frontend developer iets voor jou!

Affliate niche website? | 3 min
Back-end development? | 2 min