Affliate niche website?


Wat is een affiliate niche website?

Een affiliate niche website is een website met een specifiek onderwerp, welke geld verdient middels affiliate marketing.

Eigenlijk kunnen we het begrip opdelen in twee delen. Het is namelijk:

  • een affiliate website
  • een niche website

Die twee samen maakt het een gouden combinatie, wat voor jou een extra inkomen kan betekenen.

Een niche website

Wat is een niche website precies? Een niche website is een website die zich richt op één specifiek onderwerp. Dit onderwerp noemen we de niche.

Niche kan je trouwens op twee verschillende manieren uitspreken, er is nogal wat verwarring wat de juiste uitspraak is. Ik spreek het zelf uit als [neesj] maar er zijn ook mensen die het uitspreken als [nitsj]. Volgens mij komt deze verwarring door het verschil in uitspraak in de VS en het VK.

Een niche is dus een specifiek onderwerp, vaak erg klein en afgebakend. Je maakt dus een website over dat onderwerp. Je kan dus een algemene website maken over sport. Echter kan je ook al wat specifieker gaan en een website maken over voetbal. Echter is ook dit vrij breed. Een goede niche zou bijvoorbeeld voetbalschoenen kunnen zijn.

Het voordeel hiervan is dat Google jou ziet als expert op het gebied van voetbalschoenen. Als iemand op zoek is naar informatie over voetbalschoenen voor kunstgras, heeft jouw website een grote kans van scoren in de zoekmachine. Je hebt dan net een streepje voor op een website die zich richt op voetbal, of zelfs sport in het algemeen.

Verderop in dit artikel zal ik nog wat voorbeelden van niche onderwerpen met je delen om een beter beeld te krijgen.

Een affiliate website

Naast dat mijn websites niche websites zijn, zijn het dus ook affiliate websites. Ik zal proberen in het kort uit te leggen wat affiliate is.

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij jij als affiliate, betaald krijgt voor het promoten van andermans producten. Je hoeft dus zelf niets te verkopen, maar verzorgd de promotie van de producten van iemand anders.

Die voetbalschoenwebsite waar we het over hadden kan een mooi voorbeeld zijn. Je verkoopt zelf geen voetbalschoenen, maar schrijft artikelen met informatie. Bijvoorbeeld een artikel met informatie over de beste voetbalschoenen voor kunstgras.

Vervolgens link je in dat artikel naar een webshop zoals Sport2000 of Bol. Wanneer iemand op jouw link klikt, en vervolgens een aankoop bij deze website(s) doet, ontvang jij een commissie over deze aankoop.

Zo hoef je dus niets zelf te verkopen, maar kan je wel geld verdienen. Geen producten verzenden, geen klantenservice, geen retouren. Nee, het enigste wat je hoeft te doen is andere webshops promoten.

Wanneer je een engelstalige website hebt is het interessant om eens te kijken naar het affiliate programma van Amazon. Zij zijn namelijk veruit de grootste in de VS en ook in het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland is mijn ervaring goed met partijen zoals Bol.com affiliate en Coolblue affiliate.

Echter zijn er natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden en hoeven het ook niet per se webshops te zijn. Zo ben ik ook affiliate van de broker DEGIRO en ontvang ik een commissie als men een rekening opent. Verder ben ik affiliate geweest van Booking.com en hierbij kreeg ik een vergoeding voor iedere hotel overnachting die geboekt werd. Het gaat dus zeker niet altijd om webshops!

Back-end development? | 2 min
Front-end development? | 5 min